Ovaj standard precizira zahtjeve za sistem upravljanja bezbjednošću hrane (FSMS) kako bi se omogućilo organizaciji koja je direktno ili indirektno uključena u lanac ishrane:
Svi zahtjevi ovog standarda su generički i namijenjeni su da budu primjenljivi na sve organizacije u lancu ishrane, bez obzira na veličinu i složenost. Organizacije koje su direktno ili indirektno uključene uključuju, ali nisu ograničene na, proizvođače hrane, proizvođače hrane za životinje, berbe divljih biljaka i životinja, poljoprivrednike, proizvođače sastojaka, proizvođače hrane, trgovce na malo i organizacije koje pružaju usluge ishrane, ugostiteljske usluge, čišćenje i sanitarne usluge, usluge transporta, skladištenja i distribucije, dobavljači opreme, sredstava za čišćenje i dezinfekciju, materijala za pakovanje i drugih materijala u kontaktu sa hranom. Ovaj standard omogućava bilo kojoj organizaciji, uključujući male i/ili manje razvijene organizacije (npr. mala farma, mali paker-distributer, mala maloprodaja ili prodavnica hrane) da implementiraju eksterno razvijene elemente u svoj FSMS. Unutrašnji i/ili eksterni resursi se mogu koristiti za ispunjavanje zahtjeva ovog standarda.