ISO 22000ISO 22000 – Sistemi menadžmenta bezbjednošću hrane

Zahtjevi za bilo koju organizaciju u lancu ishrane
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

ISO 22000ISO 22000 – Sistemi menadžmenta bezbjednošću hrane

Zahtjevi za bilo koju organizaciju u lancu ishrane

Ovaj standard precizira zahtjeve za sistem upravljanja bezbjednošću hrane (FSMS) kako bi se omogućilo organizaciji koja je direktno ili indirektno uključena u lanac ishrane:

  • da planiraju, implementiraju, održavaju i ažuriraju FSMS koji obezbjeđuje proizvode i usluge koji su bezbjedni, u skladu sa njihovom namjenom;
  • da dokaže usklađenost sa važećim zakonskim i regulatornim zahtjevima za bezbjednost hrane;
  • da procijene i procijene obostrano dogovorene zahtjeve kupaca za bezbjednost hrane i da pokažu usklađenost sa njima;
  • da efikasno komuniciraju pitanja bezbjednosti hrane zainteresovanim stranama u lancu ishrane;
  • da osigura da je organizacija u skladu sa svojom navedenom politikom bezbjednosti hrane;
  • da pokaže usaglašenost relevantnim zainteresovanim stranama;
  • da traži sertifikaciju ili registraciju svog FSMS-a od strane spoljne organizacije, ili da izvrši samo-ocjenjivanje ili samo-deklaraciju usaglašenosti sa ovim standardom.

Svi zahtjevi ovog standarda su generički i namijenjeni su da budu primjenljivi na sve organizacije u lancu ishrane, bez obzira na veličinu i složenost. Organizacije koje su direktno ili indirektno uključene uključuju, ali nisu ograničene na, proizvođače hrane, proizvođače hrane za životinje, berbe divljih biljaka i životinja, poljoprivrednike, proizvođače sastojaka, proizvođače hrane, trgovce na malo i organizacije koje pružaju usluge ishrane, ugostiteljske usluge, čišćenje i sanitarne usluge, usluge transporta, skladištenja i distribucije, dobavljači opreme, sredstava za čišćenje i dezinfekciju, materijala za pakovanje i drugih materijala u kontaktu sa hranom. Ovaj standard omogućava bilo kojoj organizaciji, uključujući male i/ili manje razvijene organizacije (npr. mala farma, mali paker-distributer, mala maloprodaja ili prodavnica hrane) da implementiraju eksterno razvijene elemente u svoj FSMS. Unutrašnji i/ili eksterni resursi se mogu koristiti za ispunjavanje zahtjeva ovog standarda.